DENTAL İMPLANT denilen malzemeler genellikle titanyumdan üretilen ve biyolojik uyumlu olan yapay diş kökleridirler. Dental implantlar 60 yılı aşkın süredir üretilmekte ve başarıyla uygulanmaktadırlar. Yıllar içerisinde uygulama metotlarında, tasarımlarında, üretimlerinde ve endikasyonlarında pek çok değişiklikler meydana gelmiştir. Ancak ana amaç olan eksik dişlerin yan dişlere zarar verilmeden tamamlanması hedefi aynı durmaktadır.
Dental implant neden gereklidir?
Diş eksiklikleri maalesef pek çok insanın hayat içerisinde deneyimlediği süreçlerdir. Diş eksiklikleri ortaya çıktığında ne kadar rahatsız edici olduğu genellikle farkedilmektedir. Bu noktada her diş kaybeden birey bu eksikliği nasıl telafi edeceğini bilmek istemektedir.
Diş eksikliğinin çözümü için günümüzde bilinen en etkili yöntem dental implant uygulamalarıdır. Dental implant uygulamaları ile sağlam olan diğer dişlere bir müdahaleye gerek kalmamaktadır. Ya da tamamen dişsiz olan bireylerde hareketli protezler daha stabil hale getirilebilmektedir. Hatta uygun kemik varlığında implant sayısı artırılarak tam dişsiz ağızlarda sabit dişler yapılabilmektedir.
Dental implantın ömrü ne kadardır?
Dental implantlar, osseointegrasyon dediğimiz kemikle kaynaşma süreci sonunda başarılı olduktan sonra bir ömürden bahsetmek doğru olmaz. Çünkü dental implantlar için bir ömür biçilmesi pek mümkün olmamaktadır. Materyal ömrü, insan ömründen çok daha fazladır. Dolayısıyla doğal dişlerimizde de meydana gelen kırık, kemik kaybı, apse vb gibi çeşitli hastalık ve durumlar olmadığı sürece implantlar ömür boyu hizmet edebilmektedirler.
Ancak eğer kemikle kaynaşma (osseointegrasyon) olmaz ise, çeşitli nedenlerle implantın etrafındaki kemikte erime meydana gelirse ya da implanta zarar verebilecek kırık, çatlak oluşturabilecek durumlar oluşursa implantın kaybedilmesi mümklündür. Bunlarla beraber implant kaybedilse de yeteli kemik olduğu sürece tekrar implant yerleştirilebilmesi mümkündür. Yeterli kemik olmadığı durumlarda ise kemik ogmentasyonu dediğimiz kemik tozu, kemik örtüsü, pinler vb kullanılarak kemik artırımı yöntemleri kullanabilmekteyiz. Bu yöntemler ile ilgili bölgede yeniden implant yapılması için gerekli kemik artırımı yapıldıktan sonra tekrar implant uygulanabilmektedir.
İmplant Operasyonu Ağrılı mıdır?
Hayır değillerdir. Dental implant operasyonları lokal anestezi altında yapılırlar. Ve işlem sırasında bir ağrı hissedilmez. Herhangi bir şekilde rahatsızlık olması halinde hasta lokal anestezi altında olduğu için rahatlıkla uyarıda bulunabilir ve hızlıca anestezi işlemi tekrarlanabilir.
İmplant Operasyonundan Sonra Kalıcı Dişlerin Takılması için Ne Kadar Beklemek Gerekmektedir?
İmplant operasyonu sonrasında bu yapay diş kökünün çene kemiği ile kaynaşması için ortalama 2-4 ay aralığında beklemek gerekmektedir. Bu süre sonunda osseointegrasyon dediğimiz süreç tamamlanmış ise implant üzerine kalıcı diş yapılabilir. Bazı durumlarda çene kemiğinin kalitesi düşük olabilmekte, kemik miktarı az olduğu için kemik artırımı işlemleri yapmak gerekebilmektedir. Bu durumlarda bekleme süreleri uzayabilmektedir. Kalıcı dişlerin yapılması için bekleme süresine operasyonu yapan doktor karar vermektedir.
Dikişsiz İmplant Yapılabilir mi?
Dikiş atılmadan bazı implant operasyonlarını yapabilmekteyiz. Dikişsiz implant yapabilmek için uyguladığımız kapalı cerrahi için yeterli kemik miktarı olması önemlidir. Kapalı cerrahi için işlem öncesi hastadan bilgisayarlı tomografi alınarak 3 boyutlu olarak çene kemiğinin ölçüleri, yoğunluğu belirlenir. Ağız ölçü da alınarak bu veriler üst üste konarak analiz edilmektedir. Kişiye özel bu ölçülere göre bir rehber (guide) hazırlanır. Bu guide sitemi ile implant pozisyonları, çapları, uzunlukları hatta iyileşme süreci sonunda yaklaşık olarak dişlerin hangi pozisyonda nasıl duracağını belirleriz.
Dikişsiz implant yöntemi ile operasyon süreleri kısalmakta, ağrı, şişlik daha az görülmektedir.
Bu yöntem ile implant konumları çok daha iyi ayarlanabilmektedir ancak her bireyde uygulanamamaktadır ve klasik operasyonlara göre daha maliyetlidir.
İmplantın Üzerine Geçici Diş Yapılabilir mi?
Evet, eğer implantın kemik içerisine yerleştirme değeri (tork değeri de denilmektedir) belli bir seviyede ise implant üzerine geçici dişler yapılabilmektedir. Ancak geçici diş kararını operasyonu yapan doktor vermelidir. Çünkü geçici diş yapabilmek için tek faktör yeterli sıkışma değeri değildir. Tüm bunlarla beraber geçici her ne kadar estetik olarak bir kolaylık sağlasa da aslında dişsiz bırakılmış bir implanta göre iyileşme sürecinde çok az daha yüksek risk barındırmaktadır.
Hangi İmplant Markası Daha İyidir?
Dünyada implant markalarını artık hekimlerin dahi takip etmesi çok zorlaşmış durumdadır. Çünkü tahminler 1600’ün üzerinde marka olduğu yönündedir. Ve aynı zamanda bu kadar markanın çıkması kaliteyi düşürmemiş, tam tersine belli başlı kalite standartlarının dünyada daha iyi oturmasına neden olmuştur. Bazı markaların daha iyi olduğunu söylemek, bazılarının kötü olduğunu söylemek çok gerçekçi olmayacaktır çünkü tüm markaları bir hekimin denemiş olması pek mümkün değildir.
İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde ve kliniğimizde yıllarca yaptığımız binlerce operasyonlar neticesinde belli başlı implant markalarını kliniğimizde tercih etmekteyiz. Bu tercihlerde implant firmasının yaşı, Ar-Ge çalışmalarına verdikleri önem, eğitim faaliyetleri, inovasyon, yurtiçi ve yurtdışındaki hekim arkadaşlarımızın görüşleri, implant firmasının ürünleri ile ilgili ileriye dönük attığı adımlar önemli kriterler olmaktadır.
ITI-Straumann, Ankylos, Nobel Biocare, Astra, Osstem, Dentium, Bredent, Hiossen gibi uzun yıllardır kullanımda olan markalar çeşitli akademik çalışmalarda kendilerini ispatlamış ve geniş bir kullanım alanına sahiplerdir. Bu markalar dünyada oldukça bilinen, pek çok ülkede oldukça fazla periodontolog, diş hekimi tarafından uygulanan, kalitesi kabul edilmiş markalardır.
Tüm bunlarla beraber başarılı tek implant markaları sadece yukarıdaki isimler değildir. Benzer şartları sağlayan başarılı başka markalar da bulunmaktadır. Bir markanın güvenilirliği ve önerilebilmesi için hekim tarafından uygulanması da önemli bir faktördür. Fakat tüm markaların bir hekim tarafından denenmesi maalesef çok mümkün değildir.
İmplant Diş Fiyatları
İmplant fiyatları 2021 yılı içerisindeki dövize bağlı maliyet artışları nedeniyle değişiklik gösterebilmektedir. Türk Diş. Hekimleri Birliği tarafından her yıl açıklanan fiyatlar belirlenmiştir. Bu fiyatlar, tedavilerin maliyetleri açısından yol gösterici olmakla beraber tedavi esnasında kullanılacak malzemeleri içermemektedir. Bu maliyetler o tedavi için hekime ödenmesi gereken ücretlerdir. Bu ücretlere malzeme ücretleri de eklenerek net maliyetler ortaya çıkmaktadır.
İmplant diş fiyatlarını belirlerken hangi marka implant kullanılacağı, hangi ülkede üretildiği, kemik grefti uygulaması gerekliliği ya da ekstra cerrahi işlemler gerekip gerekmemesi gibi pek çok faktör planlanmalıdır. İmplantın üzerine yapılacak protezin materyali, geçici diş uygulaması gibi işlemler de implant fiyatlarını etkilemektedir.
Hem estetik hem de fonksiyon açısından uygun şartlar oluştuğu zaman dünyada en çok tercih edilen eksik diş tedavisi dental implant uygulamalarıdır. Estetik, fonksiyon ve sağlık açısından implant uygulamasının nasıl yapılması gerektiğine muayeneyi yapan diş doktoru karar vermelidir.