Alignerını çıkartıp kameraya gösteren bir genç kız. Gülümsüyor.

Aligner

Aligner, estetik odaklı ve yetişkinler için popüler bir ortodontik tedavidir; kullanımı kolay ve rahattır.

Aligner denilen şeffaf plak tedavisi, ağızdan alınan genellikle dijital ölçüye göre hazırlanan özel bir ortodontik tedavidir.

Aligner (şeffaf plak) tedavisinde kullanılan plaklar ile neredeyse dişlerin üzerinde herhangi bir şey olup olmadığı tam görülememektedir. Bu özelliği sayesinde aligner’lar günümüzde giderek artan bir şekilde yetişkinlerin en çok tercih ettiği ortodontik tedavi olmaktadır. Çünkü günümüzde estetik algısı çok fazla noktada gelişmektedir. Ve telleri kullanarak yapılan bir tedavinin yarattığı görünüm özellikle yetişkinler tarafından tercih edilmemektedir. Aynı zamanda tel kullanımının yarattığı bazı kullanım zorlukları da kişileri bu noktada zorlayabilmektedir.

Aligner kullanımı sırasında kişilerin rahatlıkla plakları takıp çıkarabilmesi pek çok noktada rahatlık kazandırmaktadır.

Tel Tedavisinin Alternatifi Aligner mıdır?

Ortodontik tedavide son yıllarda meydana gelen gelişmelerle beraber oldukça rahatlatıcı ve hızlandırıcı teknikler gelişmektedir. İlk başlayan estetik gelişmeler şeffaf ve beyaz görünümlü braket sistemleri ile olmuştur. Son yıllarda ise en büyük estetik ortodontik tedavi gelişmesi aligner sistemleri ile olmuştur.

Aligner sistemlerinde dişlerin üzerine herhangi bir metal ya da porselen yapıştırılmadığı ve de teller bulunmadığı için estetik olarak çok rahat olmaktadır. Bunlarla beraber yeme ve içme esnasında bireyler kendileri rahatlıkla dişlerinin üzerine takıp çıkarabilirler. Bu da istenilen her şeyin yüksek konforla yenilip içilmesini sağlamaktadır.

Aligner sistemleri her yaşta yapılabilen bir tedavidir.

Aligner Nasıl Kullanılır?

Aligner kullanımı çok kolay ve konforludur. Hatta plaklar arasındaki değişimleri bireyler doktorun önerilerine göre kendileri yaparlar. İlk kullanılmaya başlandığında takılırken, çıkarılırken ve konuşurken biraz zorlanılsa da bu süreç kısa sürmektedir. Ortalama 10 gün sonra plaklar hiç yokmuş gibi hissedilmektedir.

Aligner kullanımı sırasında sıcak içecekler tüketilmemesi, yiyecek çiğnenmemesi önerilmektedir. Alignerların temizliği ise doktorun uyarılarına göre yapılmalıdır.

Tüm bunlarla beraber doktorun belirlediği aralıklarla kontrole gitmek çok önemlidir.

Aligner Tedavi Süreci Nasıldır?

Aligner tedavisi diş hekimliğindeki tüm tedaviler gibi öncelikle detaylı bir ağız içi muayenesi gerektirir. Ağız içi muayenesi öncesinde panoramik röntgen çekiminde fayda vardır. Bazı durumlarda daha ileri görüntülemeler (Sefalometrik, Bilgisayarlı tomografi vb.) de ortodonti uzmanı tarafından istenilebilmektedir.

Aligner ölçüsü alınmadan önce tüm diş ve diş eti rahatsızlıkları çözümlenmelidir. Çünkü Aligner ölçüsü alındıktan sonra dişlerde herhangi bir değişiklik olmaması gerekmektedir.

İkinci aşamada ağızdan genellikle dijital ölçü alınır (ağız içi tarayıcı – oral scanner ile). Eğer konvansiyonel yöntem ile ölçü alınır ise alınan ölçü üç boyutlu tarayıcılar ile taranarak tedavi tasarımının yapılacağı aligner tedavi ve plak üretim merkezine gönderilir.

Aligner tasarım merkezinde tedavi planı hazırlanıp doktor ile paylaşılır. Var ise değişiklikler doktor tarafından iletilir, yok ise plana onay verilere üretim aşamasına geçilir.

Üretilen plaklar doktora ulaştıktan sonra kullanımı, bakımı ve kontrol zamanları gösterilerek bireye teslim edilir.

Aligner Kimlere Yapılır?

Aligner tedavisi için bir yaş sınırı bulunmamaktadır.

Her bireyde uygulanabilen bir tedavidir.

Tedaviye uygunluk ise ortodonti uzmanı tarafından belirlenir.

Neden Aligner ile Tedavi ?

Aligner tedavisi için en başta estettik nedenler ağırlıklı olsa da başka sebeplerle de aligner çok fazla tercih edilmektedir. Bunlar arasında aşağıdaki nedenler sayılabilir;

-Dişlerin üzerine yerleştirilip çıkarılması çok kolaydır.

-Tedavi başlamadan önce tedavi sonunda nasıl bir sonuç olabileceği görülebilmektedir.

-Kontrol randevuları tel tedavisine göre daha kısa zaman almaktadır.

-Kontrol randevularının aralıkları tel tedavisine göre daha uzundur.

-Bir sonraki plağa geçiş doktorun önerilerine göre birey tarafından rahatlıkla yapılabilir.

-Tel tedavisine göre kullanımı çok daha kolaydır.

Periodonta Logosunun mavi dairesi  ve iki çizgisi.