Kemik Eksikliğinde İmplant Tedavisi
Düşük kemik yoğunluğuna sahip hastalar için kemik greftleri ve BT taramaları ile implantlardaki kemik kaybını ele alıyoruz.
Düşük kemik yoğunluğuna sahip hastalar için kemik greftleri ve BT taramaları ile implantlardaki kemik kaybını ele alıyoruz.
Dental implant uygulaması için yeterli kalınlık, uzunluk ve kalitede kemik varlığı gerekmektedir. Ve bu değerlerden birisi yetersiz ise implant uygulaması ile ilgili sorun yaşanma ihtimali yükselmektedir.
Ancak günümüzde ilerleyen teknikler, yöntemler ve malzemeler sayesinde kaybedilen pek çok dokuyu kısman ya da tamamen tekrar kazanabilmek mümkün olabilmektedir. Böylece kemik eksikliği olan bölgelere implant yapabilmek mümkün olmaktadır.
Kemik erimesi olduğunda kalan kemik miktarının genellikle tomografi ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu değerlendirmeye göre kemik kalınlığı, yoğunluğu, komşu diş ve bölgelerle ilişkisi saptanarak dental implant operasyonu planlanmaktadır.
Yani kemik eksikliği olması dental implant için bir engel değildir. Ancak belli düzeyin üzerindeki kemik erimesi varlığında yapılması gereken ekstra operasyonlar bulunmaktadır. Bu operasyonlara genel olarak kemik grefti operasyonları denmektedir.
Kemik grefti operasyonları sırasında çeşitli kemik tozları(kemik grefti), kemik örtüleri (membran), kemik sabitleyici pinler, membran sabitleyici pinler, PRF, Mine Matriks Proteinleri (Emdogain vs) gibi çeşitli ürünler kullanılmaktadır. Bu operasyonlar implant operasyonu sırasında yapılabildiği gibi ayrı bir işlem olarak da yapılması gerekebilmektedir. Çünkü bazı kemik erimesi vakaları, kemik grefti operasyonu sırasında implant yapılmasına izin vermezler. Bu durumlarda önce greft operasyonları yapılarak gerekli bekleme süresi sonunda kemik oluşumu yeterli ise implant yapılabilmektedir.
Kemik grefti operasyonları, yeterli kemik dokusu bulunmayan kişilere yapılmaktadır. Ve bu operasyonlar öncesinde kişinin sistemik durumu, kullandığı ilaçlar, diş kaybı nedenleri sorgulanıp Bilgisayarlı Tomografi ile kemik durumu saptandıktan sonra planlama yapılmaktadır. Kullanılacak malzemeler, süreç kararı için bu ilk değerlendirmeler önemlidir.
İlk değerlendirmeler tamamlanıp planlama yapıldıktan sonra genellikle bir seanslık bir operasyon ile kemik tozu (kemik grefti), kemikörtüsü (membran) vb ürünler planlama esnasında belirlenen miktar ve boyutlarda yerleştirilerek iyileşme dönemine geçilir.
İyileşme döneminin sorunsuz geçmesi, enfeksiyon, abse oluşmaması önemlidir. Çünkü kullanılan malzemeler ile bir nevi kapalı ortam oluşturulmaktadır ve bu kapalı ortam bütünlüğünü koruduğu sürece yeni kemik oluşma ihtimali çok yüksektir.