Periodonta Whatsapp

DİŞ İMPLANTLARI adı verilen malzemeler genellikle titanyumdan yapılmış ve biyouyumlu olan yapay diş kökleridir. Diş implantları 60 yılı aşkın süredir üretilmekte ve başarıyla uygulanmaktadır. Yıllar geçtikçe, uygulama yöntemlerinde, tasarımlarında, üretimlerinde ve endikasyonlarında birçok değişiklik meydana gelmiştir. Ancak, eksik dişleri, komşu dişlere zarar vermeden değiştirmenin temel amacı aynı kalmıştır.

Diş implantları neden gereklidir?

Ne yazık ki, diş eksiklikleri birçok insanın hayatında deneyimlediği süreçlerdir. Diş eksiklikleri meydana geldiğinde, genellikle ne kadar rahatsız edici oldukları fark edilir. Bu noktada dişini kaybeden her kişi bu eksikliği nasıl telafi edeceğini bilmek ister.

Diş kaybının çözümü için günümüzde bilinen en etkili yöntem dental implant uygulamalarıdır. Dental implant uygulamaları ile diğer sağlıklı dişlere müdahaleye gerek kalmaz. Ya da tamamen dişsiz olan bireylerde hareketli protezler daha stabil hale getirilebilir. Hatta uygun kemik varlığında implant sayısı artırılarak tamamen dişsiz ağızlara sabit dişler yapılabilir.

Diş implantının ömrü ne kadardır?

Diş implantları kemikle kaynaşma dediğimiz osseointegrasyon sürecinin sonunda başarılı olduktan sonra bir ömürden bahsetmek doğru olmaz. Çünkü dental implantlar için bir ömür belirlemek mümkün değildir. Malzeme ömrü insan ömründen çok daha uzundur. Bu nedenle, doğal dişlerimizde oluşan kırık, kemik kaybı, apse vb. hastalıklar ve durumlar olmadığı sürece implantlar ömür boyu hizmet verebilir.

Ancak osseointegrasyon gerçekleşmezse, implantın etrafındaki kemik çeşitli nedenlerle erirse veya implanta zarar verebilecek kırık veya çatlaklara neden olabilecek durumlar varsa implantı kaybetmek mümkündür. Ancak implant kaybedilse bile yeterli kemik olduğu sürece yeniden implant yerleştirmek mümkündür. Yeterli kemik olmadığı durumlarda kemik tozu, kemik kaplama, pim vb. adı verilen kemik artırma yöntemlerini kullanabiliriz. İmplantın yerleştirileceği bölgede yine bu yöntemlerle gerekli kemik artırma yapıldıktan sonra implant tekrar uygulanabilir.

İmplant Ameliyatı Ağrılı mıdır?

Hayır, değildir. Dental implant operasyonları lokal anestezi altında yapılır. İşlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Herhangi bir rahatsızlık olması durumunda hasta lokal anestezi altında olduğu için rahatlıkla uyarıda bulunabilir ve anestezi işlemi hızlıca tekrarlanabilir.

İmplant Ameliyatı Sonrası Kalıcı Dişlerin Yerleştirilmesi İçin Ne Kadar Beklenmelidir?

İmplant ameliyatından sonra bu yapay diş kökünün çene kemiğiyle kaynaşması için ortalama 2-4 ay beklemek gerekir. Bu sürenin sonunda osseointegrasyon dediğimiz işlem tamamlanırsa implant üzerine kalıcı diş yerleştirilebilir. Bazı durumlarda çene kemiğinin kalitesi düşük olabilir ve kemik miktarı az olduğundan kemik büyütme işlemleri gerekebilir. Bu durumlarda bekleme süresi daha uzun olabilir. Operasyonu yapan doktor kalıcı dişlerin yerleştirilmesi için bekleme süresine karar verir.

Dikişsiz İmplant Yerleştirilebilir mi?

Bazı implant operasyonlarını dikişsiz olarak gerçekleştirebiliyoruz. Dikişsiz bir implant yerleştirebilmek için, gerçekleştirdiğimiz kapalı cerrahi için yeterli kemik miktarına sahip olmak önemlidir.İşlem öncesi kapalı cerrahi, hastadan bilgisayarlı tomografi alınır ve çene kemiği ölçümleri ve yoğunluğu 3D olarak belirlenir. Ağız ölçüleri de alınır ve bu veriler üst üste bindirilerek analiz edilir. Kişiye özel bu ölçümlere göre bir rehber hazırlanır. Bu rehber sistemiyle implant pozisyonlarını, çaplarını, uzunluklarını ve hatta iyileşme süreci sonunda dişlerin yaklaşık olarak hangi pozisyonda olacağını belirleriz.

Dikişsiz implant yöntemiyle operasyon süreleri kısalır, ağrı ve şişlik daha az görülür.

Bu yöntemle implant pozisyonları çok daha iyi ayarlanabilir, ancak her bireye uygulanamaz ve klasik operasyonlara göre daha maliyetlidir.

İmplant Üzerine Geçici Diş Yapılabilir mi?

Evet, implantın kemikteki yerleşim değeri (tork değeri olarak da adlandırılır) belirli bir seviyedeyse implant üzerine geçici diş yapılabilir. Ancak geçici dişler için karar, operasyonu yapan doktor tarafından verilmelidir. Çünkü geçici dişlerin yapılması için tek etken yeterli sıkıştırma değeri değildir. Geçici, estetik bir kolaylık sağlasa da, aslında dişsiz bırakılmış bir implanta kıyasla iyileşme sürecinde biraz daha fazla risk taşır.

Hangi İmplant Markası Daha İyidir?

Dünyada implant markalarını takip etmek bile doktorların için çok zor hale geldi. Çünkü tahminlere göre 1600'den fazla marka var. Ve aynı zamanda bu kadar çok markanın ortaya çıkması kaliteyi düşürmedi, aksine dünyada belirli kalite standartlarının daha iyi yerleşmesine neden oldu. Bazı markaların daha iyi, bazılarının kötü olduğunu söylemek çok gerçekçi olmaz, çünkü bir doktorun tüm markaları denemiş olması mümkün değildir.

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve kliniğimizde yıllardır gerçekleştirdiğimiz binlerce operasyon sonucunda kliniğimizde belirli implant markalarını tercih ediyoruz. Bu tercihlerde implant firmasının yaşı, Ar-Ge çalışmalarına verdikleri önem, eğitim faaliyetleri, inovasyon, yurtiçi ve yurtdışındaki hekim arkadaşlarımızın görüşleri, implant firmasının ürünlerine ilişkin attığı adımlar önemli kriterlerdir.

ITI-Straumann, Ankylos, Nobel Biocare, Astra, Osstem, Dentium, Bredent, Hiossen gibi uzun yıllardır kullanılan markalar çeşitli akademik çalışmalarda kendilerini kanıtlamış ve geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu markalar dünyada iyi bilinir, birçok ülkede birçok periodontolog ve diş hekimi tarafından uygulanır ve kalitesi kabul edilir.

Tüm bunlara ek olarak, başarılı implant markaları sadece yukarıdakiler değildir. Benzer koşulları karşılayan başka başarılı markalar da vardır. Bir markanın güvenilir ve önerilebilir olması için bir hekim tarafından uygulanması da önemli bir faktördür. Ancak ne yazık ki tüm markaların bir hekim tarafından denenmesi pek mümkün değildir.

İmplant Diş Fiyatları

İmplant fiyatları 2025 yılında dövizle ilgili maliyet artışları nedeniyle değişebilir. Türkiye Diş Hekimleri Birliği tarafından her yıl açıklanan fiyatlar belirlenmiştir. Bu fiyatlar tedavilerin maliyetleri açısından bir rehber niteliğindedir ancak tedavi sırasında kullanılacak malzemeleri içermez. Bu maliyetler o tedavi için hekime ödenmesi gereken ücretlerdir. Malzeme ücretleri bu ücretlere eklenerek net maliyetler ortaya çıkar.

İmplant diş fiyatları belirlenirken hangi implant markasının kullanılacağı, hangi ülkede üretildiği,Kemik grefti uygulamasının gerekli olup olmadığı veya ek cerrahi işlemlerin gerekip gerekmediği planlanmalıdır. İmplant yerleştirilmelidir ancak protezin materyali, geçici diş uygulaması vb. de implant fiyatlarını etkiler.

Hem estetik hem de fonksiyon açısından uygun koşullar oluşturulduğunda dünyada en çok tercih edilen eksik diş tedavisi dental implant uygulamalarıdır. Muayeneyi yapan diş hekimi, implant uygulamasının estetik, fonksiyon ve sağlık açısından nasıl yapılması gerektiğine karar vermelidir.