Periodonta Whatsapp

Kanal tedavisi tam olarak nedir? Nasıl çalışır?

Enfekte olmuş veya çok çürümüş dişlerin düşmesini önlemek ve onarmak için kullanılan bir işlemdir.

Dentin, mine dokusunun altında bulunur ve bunu pulpa dokusu izler ve yakındaki sinirleri iltihaplandırır. Bu iltihaplı hastalığa sahip kişi dayanılmaz diş ağrılarından şikayet eder.

Diş Kliniği

Bu aşamada dişin sinir dokusunu çıkarmak gerekir. Sinir çıkarıldığında kişi daha az rahatsızlık hisseder. Sinir yerinde bırakılırsa, iltihaplı durum yayılabilir ve dişin destekleyici dokularını iltihaplandırarak bir apseye yol açabilir. Durum çok şiddetli değilse, genellikle kanal tedavisiyle çözülebilir; ancak, iltihap çok şiddetli hale geldiyse ve çevre dokulara büyük ölçüde zarar verdiyse, dişin çekilmesi gerekebilir.

Öne Çıkan Tedaviler

En son teknoloji ve kanıtlanmış teknikler kullanarak gelişmiş periodontal tedaviler ve diş implantı çözümleri sunuyoruz.

  • Diş İmplantları
  • Periodontal Tedavi
  • Diş Eti Hastalıkları Tedavisi
  • Kemik Greftleme
  • Kron Uzatma
  • Yumuşak Doku Greftleme
Diş Kliniği

Kök kanal prosedürleri neden gerçekleştirildi mi?

Pulpanın veya sinir dokularının bulunduğu diş. Derin çürükler, çatlaklar veya dişteki kırıklar, diş pulpasını iltihaplandırabilecek veya öldürebilecek birkaç nedenden birkaçıdır

Dişin pulpa dokusunun yok edilmesi sonucunda, bakteriler kök kanalında kolonileşmeye başlar ve doku bozulmasına neden olur, bu da iltihaplanma sürecini başlatır. Bu iltihaplanma süreci kökün ucundan uzandığında bir diş apsesi gelişebilir. Bir diş apsesi kök kanalının içinde zarar verebilir ve ayrıca ağız, yüz ve boyun bölgesinde şişmeye, diş kökü etrafında kemik kaybına ve apse drenajında ​​sorunlara çok sayıda yerden neden olabilir.

Mümkün olan en kısa sürede çözülmelidir. Bazı durumlarda, apseli dişlerden kaynaklanan yoğun gece rahatsızlığı uyku kalitesini tehlikeye atar.

Kanal tedavisi, sıcak-soğuk hassasiyeti, ödem, çiğneme sırasında ağrı, diş eti şişmesi ve renk değişikliği gibi sorunları hafifletebilir.

Kök tedavisi nasıl yapılır?

Endodontist, diş pulpasındaki bozuklukların ve hasarların teşhisi, tedavisi ve önlenmesine odaklanan bir diş tedavisidir.

Kök kanal tedavisine başlamadan önce, tanıyı doğrulamak için bir röntgen çekilir. Bazen tomografi, kök kanını incelemek ve uygun görülürse bir enfeksiyon olup olmadığını belirlemek için kullanılır.

Kök kanal tedavisine girme kararının ardından, etkilenen dişe ve çevresine lokal anestezik uygulanır. Dişin içindeki sinir dokusu tamamen canlılığını yitirmişse, anestezik her zaman kullanılmayabilir. Ancak, kök kanal tedavisi almadan önce, anestezik genellikle tercih edilir.

Sonraki adım, kök kanallarının açılmasını ve kolonize olmuş mikropların ve çürüyen sinir dokusunun çıkarılmasını içerir. Kanal tedavisine uygun özel ekipman ve farklı ilaçlar kullanılarak, kanalın ucuna kadar olan tüm bölge temizlenir.

Dişler iyice temizlenip yıkandıktan sonra tedavi tamamlanır. Daha sonra bu bölgeler genişleyebilen malzemelerle doldurulur ve dişin tacı bir dolgu, onley, aninley veya kuronla yeniden oluşturulur.

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Hastalığa ve dişin durumuna bağlı olarak kanal tedavisi değişir. Ancak, bir dişte kanal tedavisinin tamamlanması genellikle 30 ila 90 dakika sürer. Enfeksiyonun derecesine ve dişte apse olup olmamasına bağlı olarak tedavi her zaman tek seansta tamamlanamayabilir. İlk randevuda gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra, doktor dişe geçici bir dolgu, köke bir ilaç koyacak ve önceden belirlenmiş bir süre bekledikten sonra ikinci bir randevu ayarlayacaktır. İkinci seans genellikle kök kanal tedavisinin bittiği zamandır. Nadiren de olsa, ancak mümkünse, ikinci seanstan sonra bir tedavi prosedürüne devam edilebilir.

Dişin restorasyonu (dolgu, inley, onley, kuron, vb.) tamamlandığında, kök kanal tedavisi tamamen tamamlanmış olur. Aynı seansta bitmezse, restorasyon tamamlanana kadar dişin çiğnenmesinden kaçınılmalıdır. Ancak, standart diş bakımına (fırçalama, diş ipi kullanımı ve dişin arayüzünün bakımı) devam etmek önemlidir.

Hangi durumlarda kök kanal tedavisinin kullanılması gerekir?

Derin çürükler kök kanal tedavisinin en sık görülen nedenidir. Kök kanal tedavisi, çatlaklar veya kırıklar sonucu hastalıklı pulpa dokusu mevcut olduğunda da gereklidir. Travma bazen dişlerin sinirlerinde bazı yaralanmalara neden olabilir. Ek olarak, bu bozukluklar apse ve diş ağrısı gibi sorunlara neden olabilir.Sonuç olarak, kök kanal tedavisi gerekebilir.

Kök Kanal Tedavisinden Sonra Ağrı Olur mu?

Kök kanal tedavisinden sonra rahatsızlık yaşamanız pek olası değildir. Bir dolgu yapıldıktan sonra, hassasiyet gibi semptomlar olabilir. Dişte zaten mevcut olan enfeksiyon ve apse bu rahatsızlığa neden olan şeydir.Bazı antibiyotikler ve ağrı kesiciler bazen takip bakımı olarak verilebilir. Bu ilaçları doktorunuzun reçete ettiği şekilde alırsanız, daha rahat bir tedavi sonrası dönem geçirirsiniz.

Kök Kanal Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Geçmişte, kök kanal tedavisinin ağrılı bir işlem olduğu düşünülüyordu, ancak modern anestezikler bu algıyı değiştirdi. Gücü, tedavi tekniklerinin ilerlemesi ve kullanılan ilaçlar nedeniyle, işlem çok daha rahattır. Ancak, bazı durumlar hala dikkat gerektirir;

- Reçeteli ilaçları tam olarak doktorunuzun önerdiği şekilde alın.

- Günlük diş temizliğine dikkat edin.

- Yapışkan yiyeceklerden kaçınılmalı ve tedavi tek seansta tamamlanmazsa dişe ağır ısırma yapılmamalıdır.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kök kanal tedavisi gördükten sonra doğru restorasyonla diş ağızda kalıcı olarak kalabilir. Kanal tedavisi gerektiği kadar uzun süre kullanılabilir. Uygun bakım ve rutin uzman temizliğiyle normal bir diş gibi uzun yıllar kullanılabilir.

Kök kanal tedavisi görmüş dişin en büyük dezavantajı inorganik yapı oranı arttıkça kırılmaya daha yatkın olmasıdır. Ancak günümüzde kullanılan dolgu malzemeleri çok sert bir yapıda olduğundan dişi ve restorasyonu kırmak çok zordur.

Kanal tedavisi nasıl önlenebilir?

Dişin pulpasında Çürük oluşumunu engellemek, enfeksiyonu önlemenin ana yöntemi olabilir. Başka bir deyişle, en yüksek diş hijyenini korumak hayati önem taşır. Ağız travması riski birçok sporda önemlidir, bu nedenle ağız koruyucusu kullanmak bu spor dallarında tartışmasız son derece faydalıdır.

Periodonta Smile Book