Dental implantların yerleştirilmesi için kemiğin yeterli kalınlıkta, uzunlukta ve kalitede olması gerekir. Ve bu değişkenlerden biri yetersizse implant uygulamasıyla ilgili sorun yaşama olasılığı artar.

Ancak, tekniklerin, metodolojilerin ve malzemelerin geliştirilmesi sayesinde kaybedilen birçok doku artık kısmen veya tamamen restore edilebilir. Sonuç olarak, implantlar kemiğin eksik olduğu yerlere yerleştirilebilir.
Kemik erimesinden sonra ne kadar kemik kaldığını belirlemek için genellikle tomografi kullanılmalıdır. Bu değerlendirmeye uygun olarak, dentalimplant prosedürü kemiğin kalınlığını, yoğunluğunu ve yakındaki dişlerle ve diğer yapılarla ilişkisini değerlendirerek tasarlanır.
Başka bir deyişle, yeterli kemik olmasa bile diş implantları yerleştirilebilir. Ancak, belirli bir eşiğin üzerinde kemik rezorpsiyonu varsa, daha fazla ameliyat yapılmalıdır. Bu prosedürlere sıklıkla kemik greft operasyonları denir.
Kemik greft operasyonları sırasında çeşitli ürünler kullanılır; bunlara farklı kemik tozları (kemik greft), kemik kaplamaları (membran), kemik sabitleme pimleri, membran sabitleme pimleri, PRF, Mine Matris Proteinleri (Emdogain) vb. dahildir. Bu prosedürlerin ayrı ayrı yapılması gerekebilir veya implant cerrahisiyle eş zamanlı olarak yapılabilir. Çünkü bazı osteoporoz türleri kemik greft cerrahisi sırasında implantasyonu engeller. Bazı durumlarda, greft prosedürleri önce yapılabilir ve gerekli bekleme süresinden sonra yeterli kemik oluşmuşsa implant oluşturulabilir.
Kemik greftiyle kemik her zaman oluşur mu?
Yeterli kemik dokusu olmayan kişiler kemik greft ameliyatlarına girerler. Bu işlemlerden önce hastanın genel sağlığı, aldığı ilaçlar ve diş kaybının nedenleri görüşülür ve daha sonra kemiğin BT taramasıyla kemiğin durumu değerlendirildikten sonra planlama yapılır. Bu ilk değerlendirmeler, kullanılacak tekniği ve malzemeleri belirlemek için çok önemlidir.
İlk değerlendirmelerin tamamlanmasının ve bir planın oluşturulmasının ardından, planlama sırasında kararlaştırılan miktar ve boyutlarda kemik tozunun (kemik greftinin), kemik örtüsünün (membran) ve diğer ürünlerin yerleştirilmesi -genellikle tek seanslık bir operasyonla- iyileşme sürecinin başlangıcını işaret eder.
İyileşme sürecinin aksamadan gerçekleşmesi ve enfeksiyon veya apse oluşmaması çok önemlidir. Kullanılan malzemeler bir çeşit kapalı yaşam alanı yaratır ve bu kapalı ortam bütünlüğünü koruduğu sürece, yeni kemiklerin büyüme olasılığı yüksektir.