Çocuklarda Diş Doktoruyla İlk Muayene
İlk diş hekimi ziyareti çocuk için kritiktir. Uygun zaman, olumlu dil ve hazırlık anahtar faktörlerdir.
İlk diş hekimi ziyareti çocuk için kritiktir. Uygun zaman, olumlu dil ve hazırlık anahtar faktörlerdir.
Çocuklar için sağlık kurumları tamamen alışık olmadıkları bir alandır. Ve bu nedenle ortamı tanımaları önemlidir. Modern diş hekimliğinde ilk diş sürmesini takip eden 1 yıl içerisinde diş hekimi kontrolüne gidilmesi önerilmektedir. İlk ziyaret ile bir sorun olmasa da hekim ile tanışmak, ortama aşinalık kazanması çocuk için oldukça önemlidir. Daha ileri dönemlerde ise çocukları diş hekimine götürürken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır:
o Randevu saatlerini çocuğun daha keyifli ve uyumlu olduğu saatlerde tercih etmek hekimle koordinasyonu kolaylaştırır.
o Anne-babanın çocuğu korkutma amacıyla ‘iğne yapmaya götürmek' ya da ‘diş doktoruna götürmek’ gibi tehditleri kullanmamaları gerekir. Bu tür cümleler diş hekimine karşı önyargı oluşturmakta ve korkuyu artırmaktadır.
o Anne-baba, motive edici konuşmalı ve davranmalıdırlar. Çocuklara olumsuz deneyimleri anlatmaktan kaçınmalıdırlar. Kendi kaygılarını çocuklara yansıtmamalıdırlar.
o Diş hekimi muayenesi ve tedavileri ile ilgili animasyonlar, görseller ve oyuncaklar ile çocuğun hazırlanması kolaylaştırılabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ -WHO/World Health Organisation) bebeklerde ilk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan hemen sonrasında yapılmasını önermektedir. Bebeklerde ilk diş 6 – 12 ay aralığında çıkmaktadır.
Pedodonti uzmanının öncelikli amacı çocuğunuzun çürüklerden korunmasını sağlamaktır. Bu nedenle ilk muayenede bebeğinizin dişlerinin çürümesini önlemek için neler yapmanız gerekeceği konusunda bilgi verilir. Düzenli aralıklarla çağrılarak diş sağlığı takip edilir.
- Aksi söylenmediği sürece çocuklar diş hekimine tok götürülmelidir.
- Tedavi esnasında çocuklara ‘yoruldun mu?’ , ‘acıdı mı?’, ‘korktun mu?’ gibi motivasyon düşürücü sorular sormayınız.
- Çocukları tedavilere anne-babanın getirmesi tercih edilir.
- Tedavi esmasında yorulan ya da sıkılan çocuk tedaviye devam etmek istemeyebilir. Çocuğu daha fazla huzursuz etmemek ve diğer randevulardaki çocuğunuzun durumunu etkilememek için çocuklarınıza ve hekiminize daha çok işlem yapılması için ısrar etmeyiniz.
Pedodontik ilk muayenenin en önemli amacı bir ışık ve ayna yardımıyla çocuğun tüm dişlerine bakarak var olan sorunları tespit etmek ve tedavi seçeneklerini aile ile paylaşmaktır. Bununla beraber koruyucu uygulamalar ve beslenme ile ilgili olarak bilgi verir. Çocuğun ilk muayenesi esnasında el aletleri anlatılır, ne işlem yapıldığı anlatılır, kimi aletlere dokunarak tanıması sağlanır. Bu sayede çocukla pedodontist arasında etkileşim kurulması ve diş hekimi fobisi kırılmasına çalışılır.