Küçük kız çocuğu, genel anestezi yapılmadan hemen önce, gülümsüyor.

Çocuklarda Genel Anestezi

Genel anestezi, çocuk ve yetişkinlerde diş tedavisi için kontrollü bir yöntemdir; uzman değerlendirmesi gereklidir.

Genel anestezi, çocuklarda ve yetişkinlerde diş tedavilerini gerçekleştirmek için kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Genel anestezi uygulaması, diş doktoru ve genel anestezi doktorunun hastahane ortamında ekip olarak çalışması ile yapılabilir. Genel anesteiz öncesinde çocuğun anestezi uzmanı tarafından muayene edilmesi ve yapılan tahlillerinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Genel anestezi uygunluğu bu muayene ve değerlendirme sonrasında anestezi uzmanı tarafından karar verilir. Genel anestezi öncesinde çocuğun hazırlanması, uyutulup kontrolü, operasyon sırasındaki devamlılığı, operasyon sonrasında uyandırılması, toparlanması genel anestezi uzmanı ve ekibi tarafından takip edilir. Genel anestezi sırasındaki çocuğun diş tedavileri ise diş doktoru ve ekibi tarafından gerçekleştirilir. Genel anestezi sırasında mümkünse çocuğun tüm diş tedavileri ve koruyucu uygulamaları tamamlanır. Genel anestezi sonrasında çocuğun diş doktorunun önerilerine göre diş muayenesine gelmesi, kontrollerinin yapılması ve ağız hijyeninin korunması önemlidir. Böylece çocuğun diş hekimi koltuğunu tanıması, uyum sağlaması ve diş tedavilerine karşı olan kaygısının azaltılıp geçmesi amaçlanır. Dişlerinin tedavi edildiğinin ve sorunlarının olmadığını gören çocuklarda genellikle korkular azalmaktadır. Böylece özgüvenleri de artmaktadır. Aynı zamanda dişleri tedavi edilen çocuklarda dişler fonksiyonlarını tam yerine getirmeye başladığı için iştah açılmaktadır.

Diş çürükleri, bulaşabilen, kronik bir enfeksiyöz hastalıktır. Uzun süre beklemiş diş çürüğü, abse, ağrı, şişlik gibi bazı semptomlara neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda dişler fonksiyonlarını kaybeder ya da tam anlamıyla fonksiyon görmezler. Sonuçta temel ihtiyaçlardan olan beslenmeye engel olurlar. İştahta azalma istemsiz olarak başlar.

Bunlarla beraber eğer abse gelişirse çocukta uykusuzluk ya da kalitesiz bir uyku dönemi başlar. Bu nedenle çocuğun uyku düzeni bozulur. Uyku da bir başka temel ihtiyaçtır. İyi uyuyamayan çocuk gün içerisinde daha huzursuz olur. Bunların dışında psikolojik olarak da çocuklarda diş çürüğüne bağlı bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ön dişlerde meydana gelen diş çürüğü, kırık diş / dişlerin varlığı çocuğun sağlıklı bir gülümsemeye sahip olmasına ve konuşmasına engel olabilmektedir. Bu da çocuğun sosyalleşmesinin önüne geçebilmektedir. Bu nedenlerle çocuklardaki diş diş çürükleri zamanında tedavi edilmelidir.

Kimlere Genel Anestezi Uygulanabilir?

Diş hekimi koltuğunda diş tedavilerini ve koruyucu uygulamaların yapılması için gerekli koordinasyonu göstermeyen, diş doktoru fobisini yenemeyen, doktorun davranış yönlendirme tekniklerine yanıt vermeyen, yapılacak tedavinin yoğunluğunu kaldıramayacak yaşta olan çocuklarda genel anestezi ile tedaviye başvurulur. Bunlarla berabere bazı sendromu olan çocuklarda (Down, otizm vb), öğürme refleksi nedeniyle tedavi yaptıramayan vb çocuklarda klinik ortamında diş tedavisi mümkün olmadığı için genel anestezi konforlu ve hızlı bir yöntem olmaktadır.

Ne Zaman Genel Anestezi Uygulanır?

Genel anestezi tekniği hemen uygulama kararı verilip yapılmamaktadır. Öncelikle çocuğun diş hekimi koltuğu ve hekimle iletişimi değerlendirilir. Bir seans ya da birden fazla seansta bu durum kontrol edilebilir. Aile ile işbirliği içerisinde yürütülüp karar verilmesi gereken bu süreçte ailenin hekimin uygun gördüğü seans aralıklarına dikkat etmesi önemlidir. Hekim, çocuk üzerinde tedavinin yarattığı psikolojik baskıyı, çocuktaki kaygı düzeyini, çürüklerin takip ya da tedavi edilmesi gerekliliğini, öğürme refleksinin düzeyini değerlendirerek genel anestezi kararını verir.

Periodonta Logosunun mavi dairesi  ve iki çizgisi.