Çürük Diş Tedavisi
Diş çürüğü, kötü ağız bakımı ve şekerli yiyeceklerden kaynaklanır. 6 aylık hekim kontrolleri ve dolgu tedavisi esastır.
Diş çürüğü, kötü ağız bakımı ve şekerli yiyeceklerden kaynaklanır. 6 aylık hekim kontrolleri ve dolgu tedavisi esastır.
Diş çürüğü dünyada en sık görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Ağız bakımı iyi olmayan, çok sık şekerli besinler tüketen kişilerde görülme ihtimali yüksektir. Eğer rutin diş kontrolü yapılmıyor ise özellikle ara yüzeylerde oluşan diş çürükleri farkedilemeyebilir. Bu nedenle diş çürüklerinin ağrı yaratmadan tespit edil ip tedavi edilmesi için altı ayda bir rutin. Diş hekimi muayenesinden geçilmelidir.
Ağzımızda milyonlarca bakteri bulunmaktadır. Ağzımızda temizlenmeden kalan besin artıkları özellikle şekerli, unlu yani nişasta açısından zengin oldukları zaman ağzımızda bulunan çürük yapıcı bakteriler giderek artan düzeyde asit salgılarlar. Bu asitler ise dişlerin mine dokusunda çözünmeye neden olarak diş çürüğü oluştururlar. Bu nedenle şekerli ve asitli besinlerin sık tüketilmesi çürük riskini artırır.
Diş çürüğünün ilk belirtisi yüzeyde meydana gelen beyaz lekelerdir. Bu aşamada saptanan beyaz lezyonlar çürüğe dönüşmeden durdurulup geri döndürülebilirler. Eğer bu noktada müdahale edilmez ise beyaz lekenin olduğu noktada mineral kaybı artar ve kavite dediğimiz diş yüzeyinde bir delik açacak kadar derinleşir, büyür. Eğer daha fazla müdahale edilmez ise dişin daha derin kısımlarında bulunan daha yumuşak dokular da bu çürükten etkilenir. Bu noktadan sonra çürük çok daha hızlı ilerleyebilir. Bu nedenle bir an önce tedavisinin yapılması gerekir.
Diş çürüğü daha çok çocuklarda görülmekle beraber yaşlılıkta da bazı etkenler değişerek çürük yatkınlığını artırabilmektedir. Yaşlılıkta fizyolojik olarak ortaya çıkan diş eti çekilmesi-kök yüzeyinin açığa çıkması ile sement dokusu ağız içine açılır. Sement dokusu mine dokusuna göre daha yumuşaktır ve bu nedenle de çürüğe daha yatkındır.
Diş çürüğü başlangıç aşamasında genellikle bir belirtiye neden olmaz. Mine dokusunun aşınması ve dentin tabakasının çürümeye başlaması ile bazı rahatsızlıklar başlayabilmektedir.
En sık görülen diş çürüğü belirtileri;
- Dişlerde gözle görülebilir renk değişimi, çukurlaşmalar.
- Hassasiyet.
- Şekerli gıdalar tüketildiğinde ağrı, hassasiyet
- Çiğneme, ısırma gibi hareketlerde ağrı.
- Ağız kokusu.
- Nedensiz diş ağrısı.
Diş çürüğünün birincil nedeni ağız bakımının doğru ve düzenli bir şekilde yapılmaması ile beraber karbonhidrat, şeker ve asitli gıdaların sık tüketilmesidir. Bu noktadan yola çıkarak diş çürüğünün temel etkenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
-Asitli içeceklerin sık tüketimi
-Reflü varlığı
-Karbonhidratlı besinlerin sık tüketilmesi
-Ağız kuruluğu
-Ağız bakımının yetersiz yapılması
-Yeterli miktarda flüorür alınmaması
-Blumia ya da Anoreksiya nevroza rahatsızlıkları
Diş çürükleri belli bir seviyeye geldiğinde görülmesi çok kolaydır. Ancak ara yüzlerde meydana gelen çürükler, üst çene arka bölgedeki çürükler rutin diş hekimi kontrollerinde ve röntgenler ile ancak teşhis edilebilirler. Hekim tarafından çürüğün derinliği saptandıktan sonra tedavi planı yapılabilmektedir.
Diş çürüklerinin erken dönemde teşhis edilip tedavi edilmesi önemlidir. Çünkü zamanında tedavi edilmeyip ilerleyen diş çürükleri sürekli diş ağrıları, diş kırılması, koku, çiğneme bozukluğu, iltihaplanma gibi rahatsız edici durumlara yol açabilmektedir.
Çürük ilk aşamada yani beyaz lezyon aşamasındayken teşhis edildiğinde flüorür uygulaması ile geri döndürülebilmektedir. Daha fazla ilerlemiş durumlarda ise çürük dokusu kısa bir işlemle temizlenerek ortaya çıkan boşluğa dolgu malzemesi doldurularak restore edilir. Eğer çürük çok büyük ise çürük temizlendikten sonra halk dilinde kaplama denilen kuron yapılarak diş tamamen restore edilebilir. Bu kuronların malzemesi zirkonyum, porselen, metal-porselen gibi çeşitli materyallerden yapılabilmektedir.
Çürüğün çok derinleştiği durumlarda sinirlere de ulaşmış ise kanal tedavisi ile kök kanalı içerisinde yer alan tüm iltihapsal yapılar temizlenir ve önce kök kanalı, sonrasında ise dişin dolgusu ya da gerekli ise kuronu yapılarak diş restore edilir.
Eğer çürük çok fazla ilerlemiş ise ve herhangi bir tedavi ile kurtarılma şansı yok ise dişi çekmek gerekir. Bu gibi durumlarda aynı anda implant uygulaması ya da sonrasında implant uygulaması ile eksik diş tamamlanabilir. İmplanta alternatif olarak ise eğer çekilen dişin ön ve arkasında sağlam dişler var ise köprü protezi yapılabilir.
Yapılan dolgular aynı anda hekim tarafından uygulanabildiği gibi onley ve inley denilen özel sistemler günümüzde kullanılmaktadır. CAD/CAM teknolojisi kullanılan bu dolgu tiplerinde ağızdan dijital ya da normal ölçü alındıktan sonra laboratuarda tasarlanan dolgu özel kazıyıcılarda porselenden ya da kompozitten kazınarak üretilmektedir. Özel bir yapıştırıcı ile ağıza simante edilen bu özel dolgular günümüzde giderek daha fazla kullanılmakta ve çok daha uyumlu olabilmektedirler.