Yakın plan bir kadın ağzı. Gülüşü güzel.

Gülüş Tasarımı-101

Gülüş tasarımı, estetik ve fonksiyonel bir yaklaşımla ideal bir gülüş yaratmayı hedefler.

Gülüş sırasındaki görünümüne önem veren kişilerin sayıları her geçen gün giderek artıyor. Önem vermek dışında bazı kişilerde dişlerindeki renk, şekil, oransal bozukluklar psikolojik rahatsızlıklara dahi neden olabilmektedir. Diş hekimliğinin her zaman bir estetik yaklaşımı olmuştur ancak günümüzde gelişen estetik malzemeler, restoratif maddeler ile çok çeşitli gülüş bozuklukları düzeltilebilmektedir. Bu düzeltilme işlemi ancak bir bütünlük içermektedir ve bu bütüncül tedaviye gülüş tasarımı denmektedir.

Gülüş Tasarımı nedir?

Kişinin istekleri ile beraber sağlık ve kullanılacak malzemeler değerlendirilerek kişiye özel gülüşün sağlanmasıdır. Gülüş tasarımında sadece bir tek dişte değişiklik yapılabildiği gibi tüm dişlerin de tedavi sürecine katılması gerektiği durumlar bulunabilmektedir.

Multi disipliner bir yaklaşım olan gülüş tasarımında diş, diş etleri, dudak, yanak koridoru gibi çok çeşitli dikkat edilmesi gereken kriterler bulunmaktadır.

Gülüş tasarımında kullanılan tedavi yöntemleri nelerdir?

Gülüş tasarımında günümüzde gelişen teknoloji ve materyaller ile beraber çok çeşitli yöntemler ve malzemeler kullanılabilmektedir. Bunlar kısaca;

Zirkonyum kaplamalar

Diş eti gülümsemesi (Gummy smile) tedavisi

Pembe Estetik Uygulamaları

Lamina Veneer (Yaprak porselen)

Diş beyazlatma

E-Max Veneer Tedavisi

Diş Teli Tedavisi

Aligner (Şeffaf Plak Tedavisi)

Gülüş Estetiğinde İmplant Tedavisi

olarak sayılabilir.

Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

-Gülüş tasarımında en başta kişinin rahatsızlıkları, istekleri dinlenir ve ihtiyaçları belirlenir.

-Röntgen ya da gerekli ise tomografi ile radyografik değerlendirme yapılır.

-Öncelik ağız ve diş-diş eti sağlığı olacak şekilde problemler saptanarak bir planlama yapılır.

-Diş eti problemi var ise öncelikle diş eti problemleri çözülür, pembe estetik uygulanacak ise tamamlanır.

-Kırık, çürük var ise gerekli tedaviler yapılır.

-Kişinin ağız, diş, yüz ve gülüş şekline göre mümkün olan en simetrik gülüş tasarımı için ölçüler alınır.

-Dişlerde yüzey temizliği ile düzelmeyecek renkleşmeler var ise beyazlatma yapılır. Eğer içsel bir renkleşme mevcut ise kanal içi beyazlatma yapılır.

-Eğer kişi diş şeklinden, fonksiyonundan ve renginden memnun ise ortodontik tedavi (Teel tedavisi-Şeffaf plak tedavisi) yapılarak gülüş estetiği sağlanır.

Gülüş Estetiği Ne Zaman Uygulanabilir?

Gülüş tasarımı öncelikle kişinin gülüşünden memnun olmadığı ve isteklerini bildiği durumlarda ağız, diş ve diş eti sağlığı ve dudak, gülüş ve mimik uyumuna göre hemen herkese uygulanabilir. Gülüş tasarımı için en çok başvurulan durumlar;

-Dişlerde çapraşıklık, aralıklar, sararma-kahverengi gibi lekelenmeler olması,

-Kırık, eksik dişlerin varlığı,

-Dişlerde simetri olmaması,

-Dişlerin boyutlarında düzensizlik varlığı,

-Gummy smile varlığı, diş etlerinde düzensizlik.

Gülüş Tasarımı Sonrası?

Gülüş tasarımı bittikten sonra kişiden kişiye değişen sürelerde bir alışma dönemi olması normal karşılanmaktadır. Doktorun önerilerine uygun olarak ağız ve diş sağlığı korunduğu sürece işlemlerin ömrü uzayacaktır. Ortodontik tedavi gören kişilerde pekiştirme döneminde doktorun bildirdiği şartlara özellikle dikkat etmek gerekmektedir. Yani ağız ve diş sağlığı korunduğu sürece, doktor kontrolleri aksatılmadığı zaman yeni gülüş tasarımı ile edinilen dişler yeni ve etkileyici görünümünü korumaya devam edecektir.

Gülüş Tasarımı Fiyatları 2022

Gülüş tasarımı fiyatları yapılan işlemlerin sayısına, yapıldığı kliniğe farklılıklar gösterebilmektedir. Aynı zamanda gülüş tasarımında kullanılacak malzemeler de gülüş tasarımı fiyatlarında önemli etkenlerdir. Gülüş tasarımında kullanılan cihazlar, laboratuarda kullanılan dijital üretim teknikleri de gülüş tasarımı fiyatlarında etkilidir. En net gülüş tasarımı fiyatlandırması muayene ve röntgen sonrası ortaya çıkmaktadır.

Periodonta Logosunun mavi dairesi  ve iki çizgisi.