Pembe estetik yapılmış bir kadın, gülümsüyor.

Pembe Estetik

Pembe estetik, gülüşün dişlerle birlikte diş eti ve dudak uyumuyla oluştuğunu vurgular. Estetik ve sağlık el ele gider.

Estetik bir gülüş için sadece güzel dişler yeterli olmamaktadır. Çünkü gülme dudak, dişler, diş eti dokularının ahenkli bir birleşimi ile meydana gelmektedir. Ve bu dokulardan sadece bir tanesindeki uyumsuzluk gülüş estetiğini bozabilmektedir. Dolayısıyla sadece dişlerin istenilen şekilde ve renkte yapılması dışında istenilen gülüş estetiğinin sağlanması için pembe dokuların da deneyimli gözler tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bu noktada en önemli nokta diş eti estetiği olmaktadır. Yani dişlerin şekilleri, renkleri ile ilgili istekler gözden geçirilirken diş eti estetiğinin yapılacak dişlerle uyumunun da belirlenmesi çok önemlidir. Ancak bu şekilde yapılacak detaylı bir planlama ile estetik bir gülüş istenilen şekilde kazanılabilir.

Pembe Estetik Kimlere Uygulanır?

Pembe estetik, gülüş tasarımı düşünen herkes için özellikle muayene edilirken değerlendirilmesi gereken önemli bir unsurdur. Ancak pembe estetikte uygulanılan işlemler her gülüş tasarımı yapılacak bireyde gerek olmayabilir.

Pembe estetik uygulamaları özellikle;

-Dişler arasındaki diş eti seviyelerinde farklılık bulunanlar

-Diş eti büyümesi olanlar

-Gummy Smile (Diş Eti Glümsemesi) bulunan kişiler

-Diş eti hastalığı olan kişiler

-Gülme hattında diş eti çekilmesi bulunan kişiler

Diş Eti Estetiğinin Avantajları Nelerdir?

Diş eti estetiği uygulamaları sadece estetik nedenlerle yapılmazlar. Bu uygulamaların bir kısmı aynı zamanda sağlıksal nedenlerle de uygulanmaktadır. Bu nedenlerle diş eti estetiği uygulamalarının bazı avantajlarını özetlemek gerekirse;

-Diş eti dokuları daha sağlıklı hale getirilir.

-Diş eti iltihabı düzeltilir.

-Diş etinde yer alan cepler sığlaştırılır.

-Diş boyları simetrik olarak düzeltilir.

-Diş kayıpları önlenir.

Pembe Estetik Uygulamaları sonrasındaki iyileşme süresi ne kadardır?

Diş eti estetiği uygulamaları sonrasındaki iyileşme, işlem tipine göre değişmekle beraber 1-4 hafta arasında değişmektedir.

Pembe Estetik Uygulamaları Nelerdir?

Diş eti estetiği (Pembe estetik) uygulamaları;

-Gingivektomi

-Gingivoplasti

-Rejeneratif uygulamalar

-Kuron boyu uzatma

-Periodontal Başlangıç Tedavisi

-Flap operasyonu

-Dudak konumlandırma (Lip Repositioning)

Gingivektomi – Gingivoplasti Operasyonları

Gummy smile (Diş eti gülümsemesi) olan bireylerde en sık kullanılan operasyonlardır. Bu işlemlerde eğer diş eti görünümü yumuşak dokuda bir operasyonla çözülecekse gingivektomi uygulanır. Ancak bazı vakalarda yumuşak doku dışında kemik dokusuna da müdahale etmek gerekebilmektedir. Bu noktada uygulanan işlem gingivoplasti olmaktadır. Gingivoplastinin uygulama alanı daha geniş olmaktadır ve dokuların son pozisyonlarının görülmesi için gereken süre gingivektomiye göre daha uzun olmaktadır.

Rejeneratif Uygulamalar

Diş etinde, dişlerin çevresinde bulunan kemikte ya da ikisinde birden kayıp olan kişilerde gerekli şartlar sağlanıyor ise kaybedilen dokuları tekrar oluşturabilmek mümkün olabilmektedir. Bu işlemlere rejeneratif uygulamalar denir.

Rejeneratif uygulamalar için oldukça önemli bazı kriterler vardır. Aynı zamanda yapacak kişinin deneyimi, el hassasiyeti ve bilgisi de bu uygulamalarda çok önemlidir. Bu uygulamalar ile kaybedilen diş eti dokuları geri kazanabildiği gibi kemik dokusu da kazanılabilmektedir.

Dudak Konumlandırma (Lip Repositioning)

Dudak konumlandırma işlemi diş eti gülümsemesi (gummy smile) olan kişilerde oldukça başarılı, hızlı ve etkili sonuçlar verebilmektedir. Kısaca, bu işlemde dudağın iç kısmında bulunan belli bir seviyedeki yumuşak doku şerit şeklinde çıkarılarak ortada kalan açık yara yüzeyi kapatılır. Böylece üst dudak dokusu aşağıya doğru pozisyonlandırılmış olur.

Genellikle 7-14 gün sonra dikişler alınır.

Periodontal Başlangıç Tedavisi

Periodontal olarak sağlıklı olmayan bir ağıza yapılacak tüm işlemler kısa sürede başarısız oluırlar. Çünkü periodontal dokular dişlerin temelinde yer alan ve dişleri yerinde tutan yapılardır.

Bu nedenlerle periodontal hastalık saptatnan bireylerde öncelikle periodontal başlangıç tedavisi ile diş etleri sağlığına kavuşturulur, iyileşme sonrasında dişlerle ilgili işlemlere geçilir.

Periodonta Logosunun mavi dairesi  ve iki çizgisi.