Bir erkek hastaya zirkonyum kaplama yapılıyor.

Zirkonyum Destekli Porselen Kron

Zirkonyum altyapılı porselen kronlar, estetik ve dayanıklılığı birleştiren, kırılmaya karşı dirençli diş kaplamalardır.

Zirkonyum Destekli Porselen Kron Nedir?

Zirkonyum kron (kaplama), dişin belirli oranlarda aşındırılıp ölçüsü alındıktan sonra zirkonyum altyapının üzerine porselen uygulanarak üretilir. Kaybedilmiş estetik ve fonksiyonun yerine konulmasını sağlarken dişleri kırılmaya karşı korur.

Zirkonyum çok sert olmasının yanı sıra beyaz renkte ve estetik özellikler sunan bir materyaldir ve günümüzde metal altyapılı porselenlerin yerini zirkonyum altyapılı porselenler almıştır. Son teknoloji ürünü bu altyapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılık sayesinde ön bölgedeki dişlerin yanı sıra arka bölgedeki köprülerde de kullanılabilmesi ve tam estetik bir görünüm sağlamasıdır.

Avantaj ve dezavantajları?

• Zirkonyum, yüksek dirence sahip bir materyal olması nedeniyle kırılmaya karşı dayanıklıdır.

• Zirkonyum, beyaz renkte, ışık geçirgenliği olan ve diş eti dostu bir materyaldir. Metal altyapılı porselen kronlardan kaynaklanan diş etinde görülebilen metal renklenmeleri, gri yansımalar ve metal alerjisi zirkonyum altyapılı porselenlerde görülmez.

• Dayanıklı, estetik ve doku dostu bir materyal olan zirkonyum, ön bölgedeki dişlerde ve çiğneme kuvvetinin fazla olduğu arka bölgedeki dişlerde güvenli bir şekilde kullanılabilir.

• Renk değişimi meydana gelmez.

• Işık geçirgenlik özelliği, doğal ve estetik bir görünüm sağlar. Altında kalan dişin rengini maskelemesi sayesinde en koyu diş renginde bile estetik açısından güzel sonuçlar doğurur.

• Işık geçirgenliği, metal altyapılı kronlardan çok daha iyidir ancak tam porselenlere göre zayıftır.

• Isı yalıtımı yaptığı için dişlerde ısı hassasiyeti yaşanmaz.

• Diş yüzeyine tam uyum gösterir. Diş ile kron arasında bakteri tutunmasına sebep verecek bir alan olmadığından diş çürüklerine ve ağız kokusuna neden olmaz.

Zirkonyum Diş Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

Aşırı hasar görmüş dişler;

Aşınmış veya travma sonucu hasar görmüş dişler zirkonyum altyapılı porselen ile kaplanarak, kaybedilen fonksiyon ve estetik tekrar kazandırılabilir.

Kalıcı diş lekelerine sahip ve sararmış dişler;

Zirkonyum altyapılı kronlar profesyonel beyazlatma işlemiyle giderilemeyen diş lekelerini ve koyu renge sahip dişlerin rengini maskeleyerek estetiğin düzeltilmesini sağlarken ışık geçirgenliğine sahip olması sayesinde doğal ve estetik bir görünüm kazandırır.

Dişler arasındaki dişsiz boşluklar;

Dişsiz boşluklara anatomik nedenlerden dolayı implant uygulanamadığı durumlarda boşluğa komşu dişler küçültülür ve bu dişlerden destek alınarak zirkonyum altyapılı porselen köprüler üretilebilir.

Kök kanal tedavisi uygulanmış dişler;

Kanal tedavisi sonrasında zayıf ve kırılgan olan dişler üstün dayanıklılık özelliklerine sahip zirkonyum ile kronlanarak kırılmaya karşı dayanıklı hale getirilir.

Gelişimsel defektli, şekil bozukluğuna sahip ve çapraşık dişler;

Gelişimsel olarak kusurlu dişlerin genellikle anormal şekilleri vardır. Gülüşü, yemek yemeyi ve konuşmayı olumsuz yönde etkileyebilen bu dişler zirkonyum altyapılı porselen ile kronlanabilir.

İmplant üstü kaplamalar zirkonyum kronlar ile de yapılabilmektedir.

Tedavi Aşamaları?

İlk olarak, zirkonyum altyapılı porselen kron uygulanacak diş, lokal anestezi altında belirli oranlarda aşındırılarak hazırlanır. Daha sonra, hekimin yaptığı hazırlığa ve planlamasına göre özel silikon maddeleri ya da özel ağız içi dijital kamera kullanılarak dişlerin ölçüsü alınır. Zirkonyum altyapılı porselen kronlar hazırlanıncaya kadar estetik ve fonksiyonun devamlılığı sağlamak için geçici kronlar takılır. Ardından CAD/CAM teknolojisi ile kronun dijital ortamda tasarımı yapılır. Tasarlanan zirkonyum altyapı, zirkonyum bloktan kazınarak laboratuvarda üretilir. Alt yapı prova edildikten sonra porselen üst yapı üretilir ve son seansta bitmiş zirkonyum altyapılı porselen kronun provası yapılır. Kronun komşu dişlerle olan temasları, anatomik ve biyolojik uyumu, fonksiyonel bütünlüğü ve estetik özellikleri kontrol edilerek kalıcı olarak yapıştırılır.

Tedavi Süresi?

Mevcut dişlere ve dişetine yönelik tedaviler ve bu tedavilerin süresi hastanın ağız sağlığına göre değişiklik gösterir. Diş eti ve dişlerin durumunun stabil hale gelmesinin ardından ölçü alınır. Gelişen teknoloji sayesinde, restorasyonların tasarımları dakikalar içinde dijital ortamda yapılır. Yapılacak olan prova sayısı vakaya göre değişiklik göstermekle birlikte üretimin yapıldığı laboratuvar ile koordine bir şekilde çalışılarak gereken ufak düzeltmeler kısa süre içerisinde yapılır. Dişlerin hazırlanması ile başlanan süreç ortalama 3-5 seans ile bitmektedir.

Zirkonyum Diş Tedavisinde Dijital Sistem?

Tüm işlemler bilgisayar ve cihazlar aracılığıyla yapıldığı için standart kalitede kronlar üretilebilir. Tasarım aşamasında kronun boyut, şekil, renk gibi özelliklerine uzman hekim ve hasta birlikte karar verebilir. Aynı tasarıma uygun olarak hazırlanan geçici kronlar sayesinde hasta ve hekim tedavinin son hali ile ilgili fikir sahibi olur ve bu aşamada değişiklikler yapılabilir. Tedavi süresi kısalır.

Periodonta Logosunun mavi dairesi  ve iki çizgisi.